Musim mempromosi kuih raya di pejabat datang lagi. Ramai sungguh yang mengambil inisiatif menjual kuih hari raya sebagai mancari pendapatan sampingan. Dengar cerita kuih kacang Kak Ita tukang sapu boleh tahan juga. Suatu hari sebelum puasa ada seorang staff mempromosi dodol Melaka katanya. Harga pun boleh tahan. Mungkin kesan kenaikan harga minyak dulu. Tapi kesedapan dodal makcik itu belum tentu boleh menandingi kehebatan dodol tok munah. Dodol yang terkenal seantero Bukit Selambau. Segenap ceruk Bukit Selambau tahu kehebatan dodol tok munah. Yang menarik, di samping menjual dodol, tok munah turut mempakejkan minyak-minyak angin sebagai barangan sampingan setiap kali mengayuh basikal keliling kampung.
Kalau dodol cukup sinonim dengan tok munah, kuih bakar pula cukup sinonim dengan tokcik tok kasa. Walaupun tokcik tak menjadikan kuih bakar sebagai sumber perniagaan, tetapi setiap kali menjelang aidilfitri, orang BS sering bertumpu ke rumah tokcik membuat pesanan kuih bakar.
Cucur peneram dan karas sudah semestinya milik Tok Sepiah Sidek. Kalau diadakan anugerah cucur peneram dan karas terbaik sudah tentu Tok Sepiah sudah mengungguli carta sekian lama.
Kuih yang sedikit moden iaitu kuih makmur agak baru diperkenalkan di persada kuih-kuih tradisi di Bukit Selambau sekitar 70-an dan 80-an dahulu. Rasanya tak ramai chef-chef hebat yang mampu menandingi kehebatan kuih makmur Kak Tam Cikgu Sop. Dengar cerita sampai ke hari ini keenakan kuih makmur Kak Tam sukar ditandingi. Suatu hari semasa Pakcik disuruh maktok membeli telur ayam Cikgu Sop untuk dibuat baulu, Pakcik ada ternampak Kak Tam dan Cikgu Sop sebok membuat kuih makmur. Yang hebatnya, dengan hanya memakai seluar spenda Cikgu Sop boleh menghasilkan mutu kuih makmur yang cukup tinggi.
Al-fatihah untuk Tok Munah dan lain-lain.
Wednesday, September 10, 2008
Subscribe to:
Posts (Atom)